Cititul în rândul tinerilor are un rol hotărâtor în îmbogățirea și în formarea gustului si a pasiunii pentru citit. La fel cum a fost si in cazul meu si cum probabil li s-a intamplat si multora, prima lectură este cea care le poate deschide apetitul să citească și să scrie.

Jurnalistul Paul Radu declara de curand intr-un interviu ca apetitul nu doar pentru citit, ci și pentru aventură, a fost cartea “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, scrisă de Selma Lagerlöf.

581905_1769706473310630_3260405568921357537_n

Misiunea școlii, așa cum spunea și Eminescu, este „trezirea conștiinței și creșterea caracterului”, așadar aceea de a-i înarma pe elevi în primul rând cu modele, cu argumente, cu noi concepte sau principii cu care să răzbească în viață.

Tinerii trebuie educați astfel încât sa realizeze faptul că omul este de neconceput fără cultură și valorile esențiale care le modelează viața și deciziile deoarece lumea a început să se transforme într-un ritm mult mai rapid decât în cel în care sunt publicate cărțile, sursele de informare se diversifică iar oamenii uită de lectura din plăcere în detrimentul celei de informare, utilitară.

Această problemă a fost sesizată de Programme for International Student Assessment (Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor), care a constatat că aproape 40% dintre elevii români au dificultăți să citească si să înțeleagă un text.

Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta își propune să atace tocmai această slăbiciune și îi provoacă pe cei implicați să spună o poveste, povestea lor sau povestea dragă lor. Și nu e treabă ușoară, pentru că trebuie să identifice povestea, să îi găsească firul roșu, să îi seteze un context și o concluzie.

Puteți urmări astfel de povești pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/agoraculturala.  Aici, tinerii pot găsi mai multe povesti, încărcate de experiență, povești spuse de bătrâni sau chiar oameni de o vârstă cu ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.