Odata cu venirea toamnei te loveste mirosul (sau pofta) de muraturi si de zacusca. De obicei pregatita de parinti, zacusca este nelipsita si, din pacate, rapid epuizata. Cum eu vreau sa evit treaba cu epuizatul ei (si aia din comert nu-mi place neam) m-am hotarat sa imi fac zacusca de vinete. Spatiu de depozitare am (tocmai am intregit balconul cu niste super rafturi de la IKEA), borcane am, vinete inca se gasesc la piata si nu vad de ce n-as incerca.

Uitandu-ma pe interneti am gasit nenumarate retete, dar cea pe care am ales-o mentiona ca din urmatoarele ingrediente vor rezulta cam 3 kilograme de zacusca.

Ingrediente:
vinete 6 buc. (2,5 kg), ceapa 3 buc. (380 g), gogosari 6 buc. (1,1 kg), ardei capia 6 buc. (750 g), rosii 5 buc. mari (1,1 kg), ulei de floarea-soarelui 150 ml, zahar brun 2 linguri (40 g), dafin 4-5 foi, usturoi 5 catei, sare, piper

Un calcul scurt m-a dus pe la 29 de lei. Fara gaz si munca omului. Munca ce presupune: coacere, curatare, tocare si verificare constanta a oalei cu pricina. Bine, cand mamele noastre fac 10 kile de zacusca, e ceva de munca, da’ pentru 3 kilograme, nu poti sa zici ca la sfarsitul zilei esti frant.

Mbun. Tot astfel calculand, a rezultat ca o sa ma procopsesc cu 13(,33) borcane de 400 de grame de zacusca la mirificul pret de  … 2.23 lei. Asta in conditiile in care am deja borcane (cine nu are borcane??). Borcane pe care voi trebui apoi sa le trec printr-un procedeu de bain-marie pentru a ma desfata cu ele in miezul (nu atat de indepartat) al iernii. Sa toto faci zacusca, nu?

Motivul pentru care m-am hotarat sa impartasesc cu voi faptul ca ma apuc sa imi fac propria zacusca este acela ca sibienii de la noi din piata vand borcanul de 400 de grame de zacusca de vinete cu 15 lei. Nu-s zgarcita, dar chiar nu cred ca merita sa platesti de aproape 7 ori pretul acestui produs, cand poti sacrifica o sambata (din an!) sa produci arome minunate in propria ta bucatarie. Eu una abia astept!

PS: am deja un “stash”serios de zacusca de ghebe, da’aia ii facuta de mama ca ea are sursele ei de ghebe si na, e pacat sa ii iau placerea asta! 😉

Credit foto: BucatareseleVesele (nu si reteta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.